Tekniikan Maailma - "Jokseenkin täydellinen" Ainoaksi ongelmaksi, ja lopulta suoranaiseksi haasteeksi testissä, muodostui yritys löytää musiikkia, jota 1.4 ei toistaisi erinomaisesti. Lukuisista, lopulta tarkoitushakuisesti hankalista äänitteistä huolimatta tällaista musiikkia ei kerta kaikkiaan löydetty!
Sunnitellessa ensimmäistä Gradient 1.0-kaiutinta 35 vuotta sitten, tavoitteena oli tehdä kaiutin joka kuulostaisi erinomaiselta kaikentyyppisissä tiloissa. Sama suunnittelufilosofia on ohjannut kaikkien Gradient-kaiuttimien kehitystä ja luonut uusia teknologisia läpimurtoja vuosien varrella.
Uusi Gradient 1.4 jatkaa samalla linjalla: kaiuttimessa yhdistyvät Gradient 1.-sarjan henki ja historian aikana kehittämämme uudet teknologiat.
Uusi koaksiaalinen elementti ilman kompromisseja Ensimmäinen koaksiaalinen rakenne Gradient kaiuttimissa esiteltiin vuonna 1993 julkaistussa Revolution-mallissa. Gradient 1.4 hyödyntää aivan uutta koaksiaalista elementtiä, joka on tehty yksinomaan Gradientille Norjassa. Elementin reed-paperista valmistettu kartio toistaa keskiäänet 2500 Hz:n asti. Korkeat taajuudet aina 20 kHz:n toistetaan uudella alumiini-magnesium diskantilla joka sijaitsee keskiäänielementin keskellä. Näin aikaansaatu pistemäinen äänilähde on yleisesti hyväksytty ihanteelliseksi erinomaisen vaihe- ja amplitudivasteensa vuoksi. Lopputuloksena syntyy erittäin tarkka, vakaa ja kolmiulotteinen äänimaisema.
Koska uudella elementillä ei toisteta lainkaan matalia ääniä, elementin reunus on saatu mahdollisimman matalaksi. Näin reunuksesta ei synny haitallisia heijastuksia.
Akustinen resistanssikotelo Kaiutinkotelon itsensä aiheuttamien heijastusten minimoimiseksi koaksiaalinen elementti on upotettu Gradientin kehittämään pallonmuotoiseen koteloon.
Gradient 1.4 hyödyntää monista aikaisemmista malleista tutuksi tullutta akustista resistanssikoteloa. Nyt rakenne on kehitetty mahdollisimman ideaaliseksi: pallo on ihanteellinen muoto ilman rakenteellisia rajapintoja ja epäjatkuvuuksia. Symmetrinen kotelo vuotaa vastavaiheista viivästettyä ääntä kotelon takaa, eliminoiden edestä kaiuttimen taakse siirtyvän suoran äänen. Lopputuloksena kaiuttimen taakse ei käytännössä säteile keski- ja korkeita ääniä lainkaan ja näin haitallisia heijastuksia kaiuttimen takana olevista pinnoista ei synny.
Koska kaiutinkotelo vuotaa hallitusti, kotelon sisälle ei synny painetta. Tämä ominaisuus takaa kaiutinelementin vapaan liikkeen, aivan kuin se olisi ilman koteloa. Samalla kotelovärinät pienentyvät merkittävästi.
Basso alle 30 hertsin Alle 200 Hz:n taajuudet toistetaan 27 Hz:n viritetyllä bassorefleksikotelolla. Kotelon pohjassa on Seasin Norjassa valmistama 220 mm halkaisijaltaan oleva pitkäiskuinen elementti. Elementin jäykkä alumiinikartio takaa puhtaan ja tarkan bassontoiston.
Toiminnallinen suunnittelu Kaiuttimen muodon jokaisella yksityiskohdalla on toiminnalinen merkitys joka on seurausta akustisesta suunnittelusta. Kotelo on valmistettu täysin kierrätettävästä teknopolymeeristä Suomessa. Materiaali ja kaiutinkotelon muoto takaavat poikkeuksellinen jäykkyyden kotelovärinöiden minimoimiseksi.
Valmistettu Suomessa |
| |